Hos AUBO har vi den holdning, at der ikke er en plan B, når det kommer til at købe et nyt køkken, bad og rum – kun en PLAN A. Derfor har vi sat ord på processen, fra A til Å, så vi kan klæde dig godt på med alt fra gode råd til brugbare redskaber både før, under og efter. Uanset om du skal renovere eller bygge nyt, købe dit første eller dit tredje drømmekøkken, får du med PLAN A en vidensbank af inputs fra køkkenkendere, branchespecialister og stylister, der kan hjælpe dig med at komme godt i mål.
Se filmen her (HUSK LYD) og bliv klogere på, hvad du kan bruge PLAN A til.
Har du nogensinde oplevet et udstillingskøkken i en køkkenbutik? Så har du måske også troet, at det var dét køkken, man 1:1 kunne få? Bare rolig, så er du ikke den eneste, men sådan forholder det sig slet ikke. I hvert fald ikke hos AUBO. Her består køkkenet af en stor bunke byggeklodser, som kan kombineres på kryds og tværs – design, farver og materialevalg. Et køkken er med andre ord altid en skræddersyet løsning.
Lige eller vinkel? Køkkenø eller u-form? Kært køkken kan have mange… forskellige layouts. Her får du en guide til de mest almindelige køkkenlayouts, og hvilke fordele de hver især kan have.
Hvis du har et stort rum og behov for masser af arbejdsplads i køkkenet, kan du med fordel tænke i en U-form. Her får du køkken på næsten alle sider, hvilket giver dig rige muligheder for at tænke i masser af opbevaringsplads og flere arbejdszoner – husk arbejdstrekanten.
En køkkenø er en god løsning, hvis du har et stort køkkenalrum. Den kan bruges som afskærmning mellem køkken og spisestue/stue og give dig mere fleksibilitet og leverum, både i forhold til arbejdsplads og opbevaring. Du får også mulighed for at indrette dit køkken med siddepladser, hvor både familie og gæster kan slå sig ned for at hygge, mens der bliver lavet mad. Husk at tænke arbejdstrekanten ind i indretningen.
Et vinkelkøkken – den såkaldte L-form – giver dig et godt arbejdsrum med mulighed for at have alle funktioner inden for rækkevidde, fra bordplads til køleskab, ovn og vask. I det L-formede køkken har du ofte også plads til et spisebord eller en lille hyggekrog, så familien eller venner kan være samlet, når der laves mad.
Du har dine vaner i et køkken. Måder du opbevarer dine madvarer på. Måder du laver din mad på. Nogle ting fungerer, andre måske ikke, så derfor er det altid en god idé at gå dine køkkenrutiner igennem, inden du skal købe et nyt køkken. Skriv alle dine ønsker ned, fra indretning af køkkenskuffer til specielle vaner, og gennemgå dem med en professionel køkkenkonsulent. Så får du med garanti nye indspark, der gør dagligdagen i dit køkken nemmere, pænere eller noget helt tredje.
Et dybt køkkenskab kan være en jungle at finde noget i, så derfor foretrækker flere og flere skuffer i deres nye køkken. Med skuffer hiver du bogstavelig talt indholdet ud af køkkenet, så det er let at overskue – både mad, køkkengrej og service. Og bare rolig, skuffer kan sagtens holde til vægten af dit arvede stel eller hele familiens forbrug af pasta. Skuffer er derfor værd at overveje – for overblikkets skyld.
Men alt kan rode – også skuffer. Derfor skal du selvfølgelig også sørge for at holde styr på både gryder og granola. Hos de fleste køkkenfirmaer kan du få forskellige inddelingssystemer, der kan hjælpe dig med at holde styr din mad og køkkensager. Du kan også få forskellige bestik og grejindsatse, der holder orden i alt fra det fine bestik til den store grydeske.
Med samtalekøkken, køkkenalrum og mere plads i de danske hjem er køkkenet i den grad blevet et leverum. Og netop det aspekt kan være værd at overveje, når du skal vælge nye elementer. Hos AUBO ser vi en tendens til, at flere vælger åbne hylder eller overskabe med glas i, så de kan vise stel og glas frem, i stedet for at gemme alt væk bag låger. Her kan du også sætte en flot vase eller stille børnenes nye krea-opfindelse til skue – det giver køkkenet et mere hyggeligt, personligt præg.
Engang var det lysstofrør, man brugte som primær belysning i køkkenet, men i dag har du heldigvis flere valgmuligheder. Husk at der er forskel på arbejdslys og hyggebelysning, så du får indrettet køkkenet på den bedste måde – også når det kommer til lys. Her skal du overveje, hvad du har brug for – og hvilket udtryk du gerne vil have. Nogle vælger lys med dæmper i køkkenet – andre vælger at få frithængende lamper. Her kan du også med fordel få gode råd og vejledning af en professionel køkkenkonsulent, der har indsigt i, hvordan køkkenet fungerer – både morgen, aften og ud på de sene nattetimer.
Når vi taler nyt køkken, taler vi meget om valg af materiale og look, men selve indretningen er også vigtig. Her får du indsigt i de vigtigste arbejdszoner i køkkenet, og hvordan du optimerer din egen indretning.
Rengøringssektion
Vask, affaldssystem og opvaskemaskine er praktisk at have i nærheden af hinanden.
Koge- og komfursektion
Koge- og komfursektionen kan med fordel placeres ved siden af – eller tæt på – tilberedningssektionen.
Madsektion
Madsektionen er her, du opbevarer din mad, både tørvarer og dem der har behov for at komme i køleskab eller i fryser.
Opbevaringssektion
Placer dit grej og maskiner, der hvor du bruger det mest – og overvej, hvor meget du bruger det.
Tilberedningssektion
Tilberedning kræver arbejdsplads – og dermed bordplads.
Er vvs’eren en del af køkkenbudgettet? Hvor meget skal vi sætte af til hårde hvidevarer? Og kan en bordplade virkelig koste ligeså meget som et helt køkken? Der er mange forhold og tal at tage højde for, når du står overfor at skulle købe et nyt køkken, men bare du er forberedt, er det i virkeligheden ikke så svært at lave et køkkenbudget.
Her ses et eksempel på hvordan budgettet til nyt køkken typisk fordeler sig:
Betal det hele på en gang
I køkkenbranchen har det i mange år været nærmest givet, at man betaler sit køkken med det samme – og på én gang. Dette er du stadig meget velkommen til at gøre, men vil du gerne have lidt mere luft i budgettet her og nu, kan du alternativt også betale dit nye køkken i bidder.
Betal i bidder
Hvis du gerne vil have mere luft i budgettet til at købe dit drømmekøkken, kan det godt betale sig at kigge på alternative betalingsformer. De fleste har et billån, hvor betalingen er delt op i bidder, hvilket giver god mening, når man tænker på, hvad en bil kan koste. Den samme model kan faktisk lade sig gøre med dit køkkenkøb.
Ælle bælle, det kan være svært at vælge et nyt køkken. Også fordi de danske køkkenvirksomheder langt henad vejen ligner hinanden, men der er dog forskel – også udover designet. Her får du en how-to-guide til at skabe overblik over køkkenmarkedet og vælge den rette leverandør.
Et moodboard består af billeder og materialer, du selv har sat sammen. Det kan være en vægfarve, der passer godt ind i dit nye køkkenunivers, eller en bordplade i en boligreportage, der var pæn. Saml alt, du finder inspirerende på din vej, og sæt det sammen.
Farver er kommet for at blive – både i bolig- og køkkenindretningen. Derfor kan det være en god idé at søge inspiration hos farveeksperter.
Instagram bugner af gode idéer til nyt køkken. Du kan søge på forskellige hashtags, som f.eks. #køkkenrenovering, #nytkøkken eller #aubokøkken, og finde inspiration til alt fra greb til køkkenlåger.
Det behøves ikke kun at være online, du finder inspiration, for smukt design og lækre detaljer findes overalt. Restauranter, flisebutikker, plantecentre eller bare på besøg hjemme hos et par gode venner.
Der er masser af valgmuligheder, når det handler om køkkenindretning. Med AUBOs køkkendesigner kan du lege med et udvalg af materialer og designs og blive klogere på, hvilket look og materialemix, du ønsker i dit nye køkken.
Det bedste sted at hente inspiration er i køkkenbutikker. En ting er nemlig billeder, noget andet er virkeligheden. Her kan du se forskellige køkkentyper tæt på og få en klar fornemmelse af både materialer, kvalitet og æstetik.