Lige eller vinkel? Køkkenø eller u-form? Kært køkken kan have mange… forskellige layouts. Her får du en guide til de mest almindelige køkkenlayouts, og hvilke fordele de hver især kan have.

Køkken med ø

En køkkenø er en god løsning, hvis du har et stort køkkenalrum. Den kan bruges som afskærmning mellem køkken og spisestue/stue og give dig mere fleksibilitet og leverum, både i forhold til arbejdsplads og opbevaring. Du får også mulighed for at indrette dit køkken med siddepladser, hvor både familie og gæster kan slå sig ned for at hygge, mens der bliver lavet mad. Husk at tænke arbejdstrekanten ind i indretningen.

aubo siena køkken i lysegrå med stålbordplade, køkkenø, sorte ovne, barstol og quooker
Med en køkkenø kan du indrette dit køkken med siddepladser.

Køkken med parallelle linjer

Hvis du har et langt smalt rum, eller et gennemgangsrum, som køkken, kan du med fordel indrette dig med køkkenmoduler på begge sider af rummet. Hvis der er nok gangplads til det, giver det dig nemlig mere plads at arbejde på. Husk at placere arbejdszonerne tæt på hinanden og tænke arbejdstrekanten ind i indretningen.

aubo venezia køkken med hvid bordplade, højskabsvæg, køkkenø, sort vask, sorte ovne og quooker
Hvis du har gangplads nok til det, kan et køkken med parallelle sider give dig mere plads at arbejde på.

Køkken med L-form

Et vinkelkøkken – den såkaldte L-form – giver dig et godt arbejdsrum med mulighed for at have alle funktioner inden for rækkevidde, fra bordplads til køleskab, ovn og vask. I det L-formede køkken har du ofte også plads til et spisebord eller en lille hyggekrog, så familien eller venner kan være samlet, når der laves mad.

Køkken med U-form

Hvis du har et stort rum og behov for masser af arbejdsplads i køkkenet, kan du med fordel tænke i en U-form. Her får du køkken på næsten alle sider, hvilket giver dig rige muligheder for at tænke i masser af opbevaringsplads og flere arbejdszoner – husk arbejdstrekanten.

Køkken med I-form

Nogle vælger parallelle linjer, andre I-formen, hvis de har et langt smalt rum til køkkenet. Fordelen ved I-formen er, at du får samlet alle funktioner på samme side, så du får mere bevægelsesfrihed i rummet, hvis pladsen er lidt trang. Husk at placere arbejdszonerne tæt på hinanden, da du ikke kan bruge arbejdstrekanten i et I-formet køkken.

aubo unik køkken i hvid i lille lejlighed
Vælger du et køkken med I-form, får du samlet alle funktioner på samme side.

Køkken med G-form

Et køkken med G-form kræver en del plads – til gengæld får du også masser af plads at boltre dig på. Med al den bordplads kan du også overveje at integrere siddepladser ved køkkenet, så I kan være flere samlet under madlavningen.