Når vi taler nyt køkken, taler vi meget om valg af materiale og look, men selve indretningen er også vigtig. Her får du indsigt i de vigtigste arbejdszoner i køkkenet, og hvordan du optimerer din egen indretning.
Du bruger mange timer i dit køkken. Bevæger dig fra køleskabet til kogepladen. Fra spisebordet til opvaskemaskinen. Derfor giver det også god mening at kigge på arbejdsmønstrene i et køkken – og hvordan du kan optimere dem.
Traditionelt taler vi om, at der er fem arbejdszoner i køkkenet. Alle arbejdszonerne er vigtige hver for sig, men skal selvfølgelig også fungere sammen, så her kan det godt betale sig at have en professionel køkkenkonsulent med på råd, så det hele går op i en højere enhed.
Madsektionen er her, du opbevarer din mad, både tørvarer og dem der har behov for at komme i køleskab eller i fryser. Det er en god idé at indrette sig sådan, at du har bedst muligt overblik over alle dine madvarer. Hvis du får skubbet din flåede tomater på dåse længst ind i skabet, er der god sandsynlighed for, at du glemmer, at du har dem. Her kan man bruge skuffer eller skabe med udtræk. Størrelse på køleskab og fryser kommer an på husstandens størrelse.
Gryder, potter og pander. Røremaskine, vaffeljern og toaster. Det moderne køkken skal kunne imødekomme mange behov – og rumme mange ting. Placer dit grej og maskiner, der hvor du bruger det mest – og overvej, hvor meget du bruger det. Det, der ikke kommer så tit i brug, behøver heller ikke at få den mest tilgængelige plads.
Tilberedning kræver arbejdsplads – og dermed bordplads. Hvis du er typen, der f.eks. bager meget, skal du have meget plads til både grej og råvarer. Hvis du på den anden side prioriterer at spise mere ude, har du sikkert ikke brug for så meget bordplads.
Koge- og komfursektionen kan med fordel placeres ved siden af – eller tæt på – tilberedningssektionen. På den måde undgår du alt for meget bevægelse frem og tilbage. Flere og flere vælger at adskille kogesektion og komfursektion fra hinanden, men overvej at lade dem blive sammen, da begge sektioner oftest er i brug på samme tid – og dermed også helst skal være i nærheden af det sted i køkkenet, hvor du klargør og tilbereder dine madvarer.
Vask, affaldssystem og opvaskemaskine er praktisk at have i nærheden af hinanden. Denne sektion bruger du meget, både under og efter madlavning – hvis du vel at mærke er typen, der rydder op undervejs. Uanset hvad, så er det praktisk at have alt arbejde omkring rengøringssektionen samlet et sted, så du f.eks. nemt kan få det beskidte service fra vasken ned i opvaskemaskinen.
Når du har styr på dine arbejdszoner, skal du også have styr på din arbejdstrekant. Uanset om du har et langt, smalt køkken, et u-formet køkken eller en kogeø midt i det hele, er der altid en række hensyn at tage, når det kommer til de mest almindelige arbejdsgange i et køkken. Og det er her, arbejdstrekanten kommer ind i billedet.
Vi bruger mest tid ved køleskabet, kogesektion og rengøringssektionen i et køkken, så de tre arbejdszoner bør placeres, så du arbejder i en trekant. Det sparer dig for unødvendige skridt og gør arbejdsgangene meget mere flydende, når du står og laver mad eller vasker op efter middagsmaden. Arbejdstrekanten skal tænkes ind allerede i designfasen af køkkenet, så resultatet ikke bare bliver pænt, men også nemt og praktisk at bruge.