AUBO production A/S

Vævervej 19-23

DK-7490 Aulum

+45 97 47 35 00

aubo@aubo.dk

Læsetid

3 minutter

Udgivelsedato

juni 2022

Mange produktionsvirksomheder oplever sæsonpræget produktion, hvor overarbejde kan blive afløst af perioder med mindre aktivitet. For at skabe stabilitet, specielt for medarbejderstaben, har AUBO i samarbejde med virksomhedens tillidsrepræsentanter indført VUA på arbejdspladsen.

Hos AUBO har man travlt. Og det har man haft i mange år. Der er masser af kunder til nye køkkener og badeværelser, og det kan mærkes i Aulum, hvor der er gang i produktionen. Det er dog ikke altid, at der er lige meget at producere, for de travle perioder har det med at samle sig i pukler henover året.

”Før i tiden kunne det godt være en udfordring, fordi vores produktion netop er sæsonpræget.  Nogle perioder har vi drøntravlt, andre gange ikke, og det gav tidligere sådan en svingdørseffekt, hvor vi fx sendte medarbejdere på kursus eller var nødt til at sige farvel til gode kollegaer, som vi så stod og manglede senere hen,” fortæller Michael Pedersen, der er produktionschef hos AUBO.

Nogle produktionsvirksomheder vælger at genansætte tidligere medarbejdere eller at hyre vikarer, når der bliver travlt igen, men hos AUBO mener man ikke, at det er en langsigtet løsning. Her vil man hellere holde fast i den medarbejderstab, der er. Og med god grund.

”Vi er i den heldige situation, at vi har rigtig mange dygtige medarbejdere, der gerne ville lægge deres timer her hos AUBO. De kender rutinerne og kan deres håndværk. Dem vil vi selvfølgelig gerne holde fast i. Også når vi ikke har så meget at se til.”

For AUBO hedder løsningen på produktionspuklerne VUA.

En ekstra forsikring – med fremtidsudsigter

VUA er en forkortelse for ’variabel ugentlig arbejdstid,’ og i dag har AUBO kørt med VUA-ordningen i 13 år.

”VUA betyder i bund og grund, at vi lægger timerne, hvor vi har brug for dem. Vi arbejder lidt længere og sparer timer op, når vi har travlt, og så afvikler vi dem i perioder, hvor vi har lidt mindre at se til. Uanset om der er meget eller lidt at lave, får du stadig din fulde løn,” forklarer Michael Pedersen.

VUA er en lokalaftale, der er lavet i samarbejde med virksomhedens tillidsrepræsentanter, og i dag er den et helt naturligt arbejdsredskab for både medarbejdere og ledelse hos AUBO, men tilbage i 2009 krævede det alligevel en vis tilvænning at få ordningen skudt i gang. Det krævede også en anden tankegang hos nogle af medarbejderne.

”Jeg skal være ærlig at indrømme, at jeg var modstander af VUA til at starte med,” fortæller Jan Overby Kristensen med et smil på læben. Han er tillidsrepræsentant og lagermedarbejder hos AUBO, hvor han har været ansat i 21 år. ”Dengang ordningen startede her hos AUBO, var jeg jo yngre, og tænkte måske ikke så meget over konsekvenserne. Jeg ville bare gerne have mit overarbejdstillæg. Hvis der kom nedgangstider, og man blev fyret, kunne man jo bare finde et andet arbejde.”

Sådan ser Jan Overby Kristensen ikke på det i dag.

”Man er jo aldrig sikret sit job, men VUA giver os en ekstra forsikring, der skaber mere ro på arbejdsfronten. For os alle sammen. Det giver også rum til at afspadsere, så vi kan få fritid til andre ting. Dem der vil, vel at mærke. VUA er 100% frivillig ordning, så du behøver ikke at give den en ekstra skalle, hvis du af en eller anden grund ikke kan eller har tid.”

I dag er VUA-ordningen hos AUBO blevet udvidet med tillægsbetaling. Der er også kommet en bonusordning for alle medarbejdere. Begge dele er arbejdsredskaber, der skal blive ved med at udvikle sig med tiden, fortæller Jan Overby Kristensen. Den fremtidsudsigt er Michael Pedersen enig med ham i.

”Sådan nogle ordninger må aldrig blive slået fast med syvtommersøm. Vi skal hele tiden fokusere på at gøre det friskt og spiseligt for vores medarbejdere, så de har et ekstra incitament for at gøre et godt stykke arbejde.”

Vejledning & Inspiration

Nysgerrig efter mere?

VESTJYSK ORDENTLIGHED
Brug for hjælp?

Har du brug for hjælp?

Vi sidder klar til at hjælpe dig med information og henvendelser

Chat med os