Hos AUBO har man mange forskellige medarbejdere ansat. Også med mange forskellige etniske baggrunde. Hos AUBO er det nemlig holdningen, at en moderne virksomhed skal afspejle samfundet, også når det kommer til etnicitet. Derfor ser man det også som virksomhedens opgave at byde nye indbyggere i Danmark velkommen – også på arbejdsmarkedet.
”Både virksomhedens stifter Jens B. Bertelsen og jeg er jo indvandrere,” lyder det med et smil fra Torben Andersen, administrerende direktør hos AUBO, når talen falder på diversitet på arbejdspladsen, og han uddyber således: ”Der er ingen af os, der født her i Aulum, hvor AUBO ligger, men man slår jo rødder, hvor man flytter hen. Det tror vi, gælder alle mennesker. Som virksomhed mener vi derfor også, at vi har et ansvar, både overfor lokalområdet og de mennesker, der kommer hertil.”
Hos AUBO er det ifølge Torben Andersen derfor også en selvfølge, at man åbner dørene og bruger de ressourcer, der skal til for at integrere medarbejdere med anden etnisk baggrund hos AUBO. Det er historien om Oleh Sokolovskyy et godt bevis på.
Fra Ukraine til Aulum
Oleh Sokolovskyy kom til Danmark i 2005 i forbindelse med et praktikophold. Han havde lige færdiggjort sin landbrugsuddannelse i Ukraine, og muligheden for at få mere erfaring ventede nordpå. Med tiden blev praktik til fast arbejde, og Oleh blev boende i Danmark, men efter 12 år i dansk landbrug, skulle der ske noget nyt. Indtil da havde Oleh haft meget sæsonbetonet arbejde, som kunne betyde lange dage hjemmefra, men nu skulle der være tid til at være mere sammen med familien. Oleh og hans kone havde slået sig ned i Aulum, så han valgte at forhøre sig om en ledig stilling hos AUBO.
”Jeg havde hørt godt om virksomheden, og så var jeg heldig, at de havde en plads til mig. Til at starte med var det på prøve, men vi fandt hurtigt ud, at samarbejdet fungerede godt,” fortæller Oleh. Da han startede hos AUBO, var det ikke kun et brancheskifte, Oleh stod overfor. Det var også et kulturskifte. Arbejdsopgaverne var i den grad anderledes, det samme var mentaliteten på arbejdspladsen.
”Først og fremmest skulle jeg vænne mig til, at jeg havde fri på et bestemt tidspunkt. Hver dag. Jeg havde jo været vant til at arbejde, til dagens opgaver var løst,” fortæller Oleh, men sådan er det ikke hos AUBO. Her er der en evig strøm af arbejdsopgaver, også til dagen efter, så man har fri, når man har fri. ”Arbejdsfællesskabet er også helt anderledes. Det er sådan en slags kollektiv. Om man er ejer, produktionschef eller lagermedarbejder er ligegyldigt. Her snakker alle med alle, så jeg har følt mig velkommen fra start.”
For Oleh blev jobbet hos AUBO også et springbræt til at lære det danske sprog. I sit forrige job gik han meget for sig selv, men hos AUBO er det helt anderledes. ”Der er altid nogle at snakke med. Og nogle at have det sjovt med. Det betyder meget. Også for ens humør i løbet af arbejdsdagen,” lyder det fra Oleh, der i dag er fastansat på sjette år hos AUBO.
I 2022 fik Oleh af AUBO tilbudt at gå i voksenlære som maskinsnedker. Efter en realkompetencevurdering blev der lavet en uddannelsesaftale med Oleh, som betød at han til september 2025 kan kalde sig udlært maskinsnedker.
En effektiv indsats kræver plads og tid
Hvor Oleh i sin tid selv søgte jobbet som lagermedarbejder hos AUBO, er en del af de kollegaer, som også er af anden etnisk herkomst, ansat via Herning Kommune.
Aulum er nemlig en del af Herning kommune, der på kommunalt plan styrer indsatsen omkring af få sluset flygtninge og indvandrere ind i det danske samfund. Det kræver ikke bare danskkundskaber og tilvænning til en ny kultur. Det kræver også et godt samarbejde med de lokale virksomheder, fortæller Susanne Juel, der som virksomhedskonsulent hos Herning kommune til dagligt arbejder med at få mennesker fra andre lande ud på det danske arbejdsmarked.
”Her har AUBO spillet en aktiv rolle i kommunen. Som virksomhed bruger de meget krudt på at hjælpe de svage i samfundet, også når det kommer til mine klienter, hvilket virkelig er prisværdigt. Også fordi jeg kan se, at det nytter noget. Det bliver en god løsning for alle parter, når man gør en indsats for det, og indsatsen bliver fulgt til dørs. Det har man formået hos AUBO. Og det er ganske enkelt fordi, at man har haft viljen til det, både hos ledelsen og hos medarbejderne,” lyder det fra Susanne Juel.
I 2023 har 7 af de ansatte hos AUBO en anden etnisk baggrund end dansk.