Når du skal vælge nyt armatur eller ny vask, handler det både om funktion og design. Hvad er dit behov? Og hvilken stil har du? Her får du vores guide til valg af armatur og vask.

60 procent af den tid du bruger i køkkenet, bruger du omkring vasken og armaturet. Tankevækkende, ikke? Når du skal bruge vand til pastaen, skylle et par kaffekopper af eller bare vaske dine hænder. Dit armatur og din vask er en naturlig del af hverdagen, så naturlig, at du måske ikke engang tænker over, hvor meget du anvender disse elementer i dit køkken. Men det er i høj grad værd at tænke på, inden du skal i gang med at vælge armatur og vask, så du finder den rette løsning – både i forhold til design og funktion.

aubo sort quooker i oak line egekøkken
60 procent af din tid i køkkenet bliver brugt omkring vasken og armaturet.

Guide til det rette armatur

Udvalget indenfor armaturer er stort, når det kommer til både design og materialer, og du kan vælge mellem alt fra bløde buer til stringente, lige linjer, i krom og alu-look til messing og metalgrå

Værd at overveje, inden du vælger armatur:

Højde
Armaturet skal have en ordentlig højde, så det er nemt at arbejde og gøre køkkengrej rent under rindende vand.

Størrelse
Armaturer kan fås i forskellige størrelser, så husk at mål op, hvad der passer bedst ind i dit køkken.

Design
Dit valg skal matche resten af køkkenet.

Kvalitet og vedligeholdelse
Forskellige materialer, som f.eks. messing eller stål, kræver forskellig grad af vedligehold, ligesom den samlede kvalitet også kan have betydning for produktets holdbarhed.

Grundfunktionerne for et armatur har i mange årtier været koldt og varmt vand, men i dag kan du supplere med mange andre fede funktioner, der er designet til at gøre din hverdag meget nemmere. Du kan f.eks. få et berøringsfrit armatur, som er hygiejnevenligt og velegnet i situationer, hvor dine hænder er meget snavsede. Der er også nogle, der vælger at få udtræksslange, så det er nemmere at gøre f.eks. bageplader, riste og store gryder rene.

Vandhanen med kogende vand har også for længst gået sin sejrsgang i mange danske hjem, og med god grund, for det er nu smart at have kogende vand klar på nul komma fem. I dag kan man også få armaturer med indbygget danskvand og isvand.

Vælg den perfekte vask – for dig

Når du skal vælge en ny vask, er det ikke kun størrelse og materiale, du skal forholde dig til. Det er også udformning og montering, der skal tages højde for. For nogle kan det være smart at have en stor vask, hvor de uden videre kan have både bageplader og køkkengrej i. For andre skal vasken helst være lille, da der ikke er så meget bordplads i køkkenet. Nogle vælger en vask med kant, mens andre foretrækker, at den flugter med resten af bordpladen, så det er nemt at børste krummer og andet skidt væk.

En af det første ting køkkenkonsulenten vil bede om at forholde dig til, er hvilket materiale, du gerne have vasken i. Her får du en oversigt over de meste almindelige valgmuligheder.

Porcelænsvask

Porcelæn er et keramisk produkt, der blandt andet består af kvarts og feldspat, der bliver formet, tørret og til sidst brændt ved en høj temperatur. Det giver en meget slidstærk overflade, der kan holde til meget. En porcelænsvask er det klassiske valg, der passer til mange forskellige bordpladetyper, fra træ til natursten.

Fordele ved porcelæn:

 • Klassisk

Det skal du være opmærksom på:

 • Synlig kant ved underlimning kan forekomme

Kompositvask

En kompositvask består af en blanding af granit, akryl og i nogle tilfælde farvepigment, der giver en holdbar og æstetisk løsning, der kan holde til lidt af hvert. Denne vasktype kan fås i forskellige farver og mål, både runde og helt firkantede, så du har mulighed for at sætte dit eget personlige præg på køkkenet.

Fordele ved komposit:    

 • Eksklusiv
 • Mulighed for farvede vaske

Det skal du være opmærksom på:

 • Kogende vandhane kan misfarve
 • Kan revne ved varme-/kuldechok

Stålvask

En vask af stål giver en helt glat overflade, der både er nem at rengøre og vedligeholde. Designet på vasken fås i mange forskellige former og udtryk, der passer både til det romantiske og mere moderne køkken. Hvis du vælger en stålbordplade, kan du også få svejset stålvasken i, så overgang mellem vask og bordplade ikke kan ses.

Fordele ved stål:

 • Eksklusivt
 • Praktisk

Det skal du være opmærksom på:

 • Efter ibrugtagning vil overfladeridser forekomme

Core og corian-vask

Core og corian-vaske ses ofte i bordplader, der er af samme materiale. Det giver et lækkert, stramt og eksklusivt look. Disse to typer vaske er lavet af forskellige mineraler, der er blandet med akryl, som giver en ekstremt holdbar overflade – både nem at holde og reparere.

Fordele ved core og corian:

 • Bredt udvalg af vaske
 • Vaske i samme materiale som pladen
 • Muligheden for, at vask og plade går i et

Det skal du være opmærksom på:

 • Opbukket ståbund anbefales
aubo sort quooker i køkken
aubo quooker i hvidt toscana landkøkken