Godt at vide:

Når du skal vælge hvidevarer

Et køleskab er ikke bare et køleskab længere. Det samme gælder resten af hvidevarepakken i dit køkken. Og heldigvis for det. Specielle funktioner, kapacitet og design giver nemlig dig muligheden for at få lige præcis det, der passer til dig og dit hjem.

Inden du køber hvidevarer, er der en række ting, du skal have styr på først. Er jeg typen, der har brug for meget køleplads til f.eks. grøntsager? Eller har jeg brug for mindre fryseplads, da mit behov ikke er så stort længere? Dernæst er der energimærkning og pris, og disse to parametre hænger oftest sammen. Jo højere pris, jo mere kan du spare på elregningen efterfølgende. Designet spiller også en stor rolle, da de fleste hvidevarer ofte har en fremtrædende rolle i køkkenet, medmindre du vælger en indbygget løsning.

Her får du vores guide til, hvad du skal overveje, når du skal vælge nye hvidevarer fra køl og frys, til opvaskemaskine, ovn, kogeplade, quooker samt emhætte og emfang.

Køl og frys

Når du skal have et nyt køleskab, kølefryseskab eller en fryser, skal du først og fremmest tænke på kapaciteten. Hvor mange er vi i min hustand, og hvor meget plads har jeg brug for. Når det kommer til f.eks. fryseplads, siger en tommelfingerregel, at en person der bor alene har brug for 50 liter. For hver person der kommer til, skal du tilføje 30 liter fryseplads. Nogle vælger et kølefryseskab, der kan rumme det hele, mens andre prioriterer et køleskab i køkkenet og placerer fryseren et andet sted, som f.eks. i bryggerset. Du skal også overveje, om du vil have en fritstående eller en integreret løsning, hvor teknikken er gemt væk bag køkkenlågen.

Funktioner værd at holde øje med:

Nul-zone
Nogle køleskabe har en nul-zone, der med en temperatur på 0 grader egner sig godt til f.eks. grøntsager, mejeriprodukter, kød og fisk. Nul-zonen giver pga. den lave temperatur din fødevarer en længere holdbarhed og dermed mindre madspild.

”Turbo” kølefunktion
Denne funktion køler dit køleskab lynhurtigt ned, når du f.eks. har haft lågen åben i lang tid, eller lige har fyldt hylderne med madvarer efter indkøbsturen.

Wifi
Betjening via wifi, så du kan fjernstyre både køl og frys, når du ikke er hjemme – eller bare befinder dig i et andet rum.

Is- og vanddispenser
Flere køleskabe kan fås med is- og vanddispenser, så du altid har iskolde drikkevarer lige ved hånden.

Opvaskemaskine

Størrelse og kapacitet er vigtige faktorer, når du vælger ny opvaskemaskine. Kapaciteten måles normalt i antal kuverter. Smalle opvaskemaskiner giver mening, hvis pladsen f.eks. er trang, og husstanden består af få personer. Har du derimod en stor familie, eller huset fuld af venner tit, bør du overveje en XXL-opvaskemaskine.

Du skal også være opmærksom på lyden. Hvis din opvaskemaskine skal stå i et opholdsrum, er det en god idé at overveje en lydsvag version. Hvis du derimod har en separat spisestue, er støjniveauet måske ikke så afgørende. Det kan også have stor betydning for det visuelle indtryk af dit nye køkken, om opvaskeren er en fritstående model eller gemt væk bagved en låge, der matcher resten af køkkenet.

Funktioner værd at holde øje med:

Hejs
Nogle opvaskemaskiner har indbygget hejs på deres nederste kurv, så du ikke skal bukke dig eller belaste ryggen for at tømme maskinen.

Programmeret til hverdagen
Du kan få opvaskemaskiner med f.eks. indstillingsbar startfunktion, skåne- og grydeprogram samt hurtigvask, alle sammen funktioner der får hverdagen til at glide lidt lettere.

Smarte låger
Visse opvaskemaskiner har også indbyggede lågefunktioner. Du kan f.eks. få modeller med låger, der selv åbner, når indholdet skal tørres, eller låger som kan åbnes ved at ’banke på’.

Wifi
Betjening via wifi, så du kan fjernstyre din opvaskemaskine, når du ikke er hjemme – eller bare befinder dig i et andet rum.

Lys
Nogle opvaskemaskiner har indvendigt lys. Du kan også få modeller med en diode, som lyser på gulvet og kan fortælle, hvornår maskinen arbejder eller er færdig.

aubo oak line køkken i eg natur med stor køkkenø
Der findes mange typer af ovne. Læs om dem her.

Ovn

Ligesom det er tilfældet med køl og frys, skal du overveje kapaciteten, når du er på udkig efter en ny ovn. Bor du alene, har du måske ikke brug for den store model, men har du derimod hele familien på besøg til stor steg hver søndag, kan du overveje to ovne. Der findes mange forskellige slags ovntyper, og her får du en gennemgang af de mest almindelige.

Forskellige typer af ovne:

Konventionel ovn
En konventionel ovn, også bare kaldet en almindelig ovn, er ret meget lige ud af landevejen. Her kan du ikke forvente flere funktioner end over- og undervarme.

Varmluftsovn
Denne ovn har udover over- og undervarme også varmluft. Det er oftest en fordel at bruge varmluft, da varmen fordeles bedre i ovnen og sikrer ensartethed og bedre varmeoverførsel.

Dampovn
Dampovnen vinder mere og mere indpas, ikke kun hos de professionelle køkkener, men også i de almindelige danske hjem. Denne type ovn er ideel til skånsom tilberedning af for eksempel grøntsager og fisk. Ovne med dampfunktioner kan også hæve bagværket til et helt nyt niveau. En dampovn har også almindelig varmluft, over- og undervarme.

Kombiovn
Med en kombiovn kombineres, som navnet også antyder, flere ovntyper. En kombiovn har typisk en masse traditionelle funktioner, som f.eks. varmluft, grill også videre. Derudover har ovnen også mikro- eller dampeffekt.

Sous-vide ovn
Sous-vide er egentlig en 2-trins funktion. Du vakuumpakker dine råvarer, og derefter tilberedes maden i ovnen. Når du tilbereder i en sous-vide ovn, svarer det egentlig til at tilberede i et vandbad med lige præcis den temperatur, du ønsker – ligesom de professionelle kokke.

Funktioner værd at holde øje med:

Udtræksskinner
Du kan få ovne med udtryksskinner, så det er nemmere at få bageplader, riste og fade både ind og ud.

Stegetermometer
I dag kan du få stegetermometre med i de flest ovne, hvor du sætter ledningen til inde i ovnen, så du kan følge med i temperaturen på maden på ovnens display.

Pyrolytisk rengøring
Rengøring af ovnrummet med pyrolyse ved en ekstrem høj temperatur, så alt indvendigt fedt og snavs brændes til aske, der er nemt at tørre op bagefter.

Damprengøring
Damp er en nænsom rengøringsform. Også for din ovn. Rengøringsprogrammer fjerner effektivt skidt og blødgører samtidig fastbrændte fedt- og madrester. Overskydende vand er let at tørre op, og på den måde slipper du for at skure og skrubbe din ovn ren.

 Automatisk madlavningsprogram
Nogle ovne er så intelligente, at de også ved, hvordan din mad skal tilberedes. Står der f.eks. lasagne på menuen til aftensmad, kan en ovn med madlavningsprogram selv regne den perfekte temperatur og tilberedningstid ud.

Wifi
Betjening via wifi, så du kan fjernstyre din ovn, når du er et andet sted i huset.

Kogeplade

Langt de fleste kogeplader er i dag baseret på induktion, der giver en effektiv og hurtig opvarmning. Du kan selvfølgelig stadig få de klassiske keramiske kogeplader, hvis du foretrækker det, men fordelene ved induktion er efterhånden mange.

Hvis du vælger en induktionskogeplade, kan du vælge mellem 1-6 zoner i kogepladen, som også kan fås i flere forskellige bredder, typisk mellem 60 og 90 cm. Du kan også vælge kogeplader, hvor zonerne kan sammenkobles, så du kan bruge grillpander og store gryder uden problemer.

Funktioner værd at holde øje med:

Integreret emhætte
Flere og flere producenter tilbyder kogeplade med integreret emhætte, som i bund og grund er en emhætte, der er integrereret ned i kogepladen. Så slipper du for udsug over kogepladen. hvilket giver dig mere designfrihed i køkkenet.

Nem betjening
Nogle kogeplader giver dig mulighed for at betjene emhætten, så du kan styre både tænd/sluk og hastighed.

Madlavningstermometer
Man kan vælge en kogeplade med madlavningstermometer, så du kan lave mad via sous vide på kogepladen. Denne funktion kræver ikke specielt kogegrej.

aubo køkken med kogeplade med indbygget emhætte fra nicola tesla, eico
Flere og flere producenter tilbyder kogeplade med integreret emhætte.

Emhætte

Der findes mange muligheder, når det kommer til emhætter. Og heldigvis for det, for der findes også mange forskellige slags køkkener. Når du skal vælge, hvilken model der passer bedst til dine behov, skal du tage højde for både størrelse, kapacitet og støjniveau.

Skal din løsning være frithængende eller monteret på væggen eller integreret i din kogeplade? Her får du en oversigt over de mest almindelig modeller på markedet.

Forskellige typer af emhætter:

Frithængende emhætte
En emhætte kan sagtens være et designelement i køkkenet – det er den frithængende løsning et godt eksempel på. Ud over at fjerne os og damp fra madlavningen, kan denne model nemlig også være med til at understrege din personlige stil som et skulpturelt element, der hænger ned i rummet.

Væghængt emhætte
En væghængt emhætte kan være med til at give dit køkken et skarpt og moderne udtryk. Hvis du vælger en model, der har aftræk gennem væggen, undgår du også synlige aftræksrør og ’støj’ for øjet.

Udtræksemhætte
Hvis du ikke har så meget plads i dit køkken, kan en udtræksemhætte være et godt valg. Denne løsning kan bygges ind i et overskab, så den ikke fylder hele rummet, og kan trækkes ud, når du har behovet.

Integreret emhætte
Hvis du gerne vil have en emhætte, der er meget diskret, er den integrerede løsning et godt valg. Du kan f.eks. få integreret emhætten i din kogeplade eller alternativt få emhætten integreret i bordpladen, det såkaldte bordemfang. Emhætten kan også monteres i loftet, så den bliver næsten usynlig.