Guide:

Sådan får du mest ud af pladsen bag dine køkkenlåger

Indretning af et nyt køkken handler ikke kun om materialevalg og design. Det handler også om funktionalitet, holdbarhed og plads. Her får du en guide med forskellige skabs- og skuffeløsninger, så du kan indrette dit køkken smart – også bag køkkenlågerne.

Der findes tre typer af køkkenskabe: overskabe, underskabe og højskabe. De fleste køkkener består som regel af en kombination af alle skabe, der kan indrettes efter plads og behov i det enkelte køkken. Plads kan man aldrig få nok af, specielt ikke i et køkken, så det gælder om at udnytte mulighederne på bedst vis.

Køkkenskabe med plads

Vil du have daglig glæde af dine køkkenskabe, kræver det to ting: Plads og tilgængelighed. Det handler med andre ord om at få indrettet skabet, så du udnytter hver eneste kubikcentimeter bedst muligt. Der findes mange forskellige skabstyper og mange forskellige former for indretning – du skal bare finde den løsning, der passer bedst til dine behov.

Hjørneskabe
Hjørneskabe er geniale. De udnytter al plads i køkkenets hjørner, hvor der ellers ville være en masse spildplads. Hjørneskabe er også både store og dybe, og kan derfor rumme en masse køkkengrej. Udfordringen kan være at bevare overblikket og bane sig vej ind i bunden af hjørneskabet, men hvis du vælger en karrusel eller en hylde med udtræk, er det nemt at overskue både køkkenmaskiner og -grej.

Udtræksskabe
Med et udtræksskab er det nemt at få fat i alle ting og bevare overblikket, så du ikke skal bruge oceaner af tid og alle dine yogaevner på at finde dåsen med hakkede tomater allerinderst i skabet. Udtræksskabet kan anvendes som stort viktualieskab eller et mindre krydderiskab – det er kun fantasien, der sætter grænser.

Et godt tip:

Udnyt højden
Overskabe er en god måde at få mere plads til opbevaring. Både overskabe, og højskabe for den sags skyld, kan føres helt op til loft, så du udnytter enhver centimeter i dit køkken. Hvis du ikke kan nå de øverste hylder, kan en pæn skammel eller taburet blive en fast del af indretningen. Hvis du har mindre børn, kan de også bruge de ekstra centimeter under fødderne til at nå op til bordpladen, så de kan være en del af madlavningen.

Vitrineskabe
Hvorfor gemme dine yndlingsglas eller arvestellet væk bag låger, når du kan udstille det i vitrineskabe, der hvor du bruger tingene mest, nemlig i køkkenet. Du kan både få overskabe eller hele vitrineskabe, der kan integreres i køkkenrummet, så det matcher resten af stilen.

Jalousiskabe
Dette er en genial løsning, hvis du gerne ville gemme rodet væk i en fart. Eller bare have rene overflader fra tid til anden. Jalousiskabet med lågen, der elegant kan rulles ned, kan bruges til mange ting. Du kan f.eks. gemme køkkenmaskinerne væk, men samtidig have let adgang til dem i dagligdagen. Du kan også bruge jalousiskabet som dit helt eget baristahjørne – mulighederne er mange.

Indbygningsskabe
Der er flere og flere, der vælger at gemme deres hårde hvidevarer væk bag skabslåger. Det giver et mere stringent look i køkkenet med plads til rene linjer og ubrudte overflader. Du kan få indbygget både opvaskemaskinen samt køle- og fryseskabe, både med og uden greb, der matcher det udtryk, du har i resten af køkkenet.

Køkkenskuffer med overblik

Åh, den der skuffe. Du kender godt følelsen, ik’? Det der virvar af rod, hvor man ikke kan finde noget som helst. Men bare rolig, det er fortid. For lige præcis skuffer er nemme at organisere, hvis du har redskaberne til det.  Skuffer er også blevet mere og mere populære i køkkenet, fordi du trækker indholdet ud af dit køkken, og derved har lettere ved at overskue alle dine køkkensager og madvarer.

Skuffeindsatse
Træ eller plastic, med sider eller uden. Til dine knive eller bestik, krydderier eller bare til at organisere rodeskuffen. Skuffeindsatse er en genial opbevaringsløsning, der er nem at overskue – og nem at rydde op i og holde ren. Der findes mange forskellige løsninger  i mange forskellige materialer.

Tilbehør
Tallerkenholder, aludispenser og en rumdeler til kolonialskuffen. Indretningen af dit køkken, også i skufferne, er i dag fuld af muligheder, så husk at spørge din køkkenkonsulent om hvilke muligheder, du har.

 Specialskuffer
Der findes mange specialløsninger i køkkenet, også når det kommer til skuffer. Du kan f.eks. få sokkelskuffer, der udnytter fripladsen under køkkenskabene til opbevaring. Du kan også få udtræksbordplade i skuffen til dig, der har brug for mere arbejdsplads. Og udtræksstrygebræt til dig, der har brug for at have et strygebræt lige ved hånden. Mulighederne for at tilpasse og skræddersy dit køkken er mange, så rådgiv dig med en god køkkenkonsulent og hør mere om dine muligheder.

Rum til specielle behov

Affaldshåndtering
Både verden og hverdagen forandrer sig hele tiden, og det er vigtigt at tilpasse sig både nye krav og behov. Når du indretter dit køkken, og særligt skabet under køkkenvasken, skal indretning af affaldssortering også tænkes ind. I flere og flere kommuner er det et krav, at du sorterer dit køkkenaffald, inden det ryger videre i systemet, og det kræver en del plads. Langt de fleste steder skal affaldet sorteres efter madaffald, restaffald, metal-glas-plast og pap/papir. Hertil kan du få forskellige affaldssystemer, der passer ind i køkkenet, så det bliver mere nemt og tidsbesparende at håndtere dit affald.

Væk med robotstøvsugeren
Robotstøvsugeren vinder mere og mere indpas i de danske hjem, men hvor i alverden skal vi gøre af skrumlet, når der ikke bliver støvsuget? Hos AUBO kan du få integreret en garage i din køkkensokkel, så du udnytter spildpladsen under køkkenskabene til at gemme støvsugeren væk.